Focurile Vii

Deși comuna Lopătari din județul Buzău nu este îndeajuns de cunoscută pe cât ar merita să fie, ea este casa unui fenomen natural extrem de ciudat și de frumos, în același timp. Se pare că bogăția pământurilor patriei noastre mamă ne surprinde încă o dată prin acest fenomen cunoscut sub numele de Focurile Vii.

Vizitează comuna Lopătari din Județul Buzău

Deși atunci când ne dorim să facem o excursie, gândul nostru zboară, de cele mai multe ori la zone celebre, de tipul capitalei, a Brașovului, a zonelor de schi celebre, sau a litoralului românesc, nici locurile acestea mai puțin cunoscute nu ar trebui trecute cu vederea. Frumusețea acestor locuri provine din pitoresc, din faptul că aceste zone adăpostesc românii care încă mai păstrează tradiții și cutume de acum câteva sute de ani. Zonele de tipul acestui sătuc uitat de lume sunt acelea care ne reamintesc de unde venim și cine suntem. Mai mult decât atât, aceste zone ne ajută să ne redescoperim rădăcinile, să redescoperim minunata natură de care dispune teritoriul țării noastre și să ne reamintim că oricât de departe plecăm în lume, nimic nu se compară cu frumusețea și bogăția de acasă.

Când vine vorba de străinii care vizitează România, este absolut normal ca mai întâi să viziteze cele mai cunoscute puncte de atracție turistică, însă noi suntem de părere că românii ar trebui să cunoască și aceste locuri mai puțin celebre. Comuna Lopătari din județul Buzău se află pe cursul superior al râului Slănic, în zona montană a acestuia. Ea este traversată de șoseaua județeană DJ203K, fapt care o face foarte ușor de accesat spre est și sud, și care o leagă tot în aceste puncte cardinale, de-a lungul râului Slănic, de Mânzălești, Cernătești și mai departe de Mărăcineni, localitate care se află situată la doar 56 de kilometri de Buzău. Comuna Lopătari este legată și spre vest, pe un traseu puțin practicabil și dificil, de Gura Teghii, care reprezintă un alt punct turistic de atracție de nivel mediu, dar cel puțin la fel de frumos ca toate celelalte, pentru că România nu contenește să ne surprindă cu peisajele sale extraordinare presărate la fiecare pas. Altitudinea maximă a acestei zone poate fi întâlnită în vârful Furu Mare, acesta măsurând cele mai înalte vârfuri la o înălțime de 1.414 m.

Locuri de cazare

Când vine vorba despre cazarea din această zonă, există două opțiuni simple:

  • Camping – Iubitorii de camping vor fi încântați să afle faptul că această zonă dispune de un teren amenajat special pentru amatorii de dormit în cort, așa că împachetați tot ceea ce vă va fi de folos și să mergem!
  • Cabana din lemn – Pentru cei mai sensibili la natură, dar și pentru familiile cu copii care nu sunt adeptele dormitului în cort, cabana din lemn situată în imediata vecinătate a Focurilor Vii vă stă la dispoziție cu servicii de cazare de top, la fel ca și cu servicii de luat masa, după preferințele fiecăruia. Mai mult decât atât, prețurile sunt accesibile oricărui portofel și experiența este absolut uluitoare.

Alte obiective turistice din zonă

Cei care vin să viziteze focurile vii din comuna Lopătari trebuie să știe că există și alte obiective turistice de mare importanță în zonă, în acest fel putând să viziteze tot ce se poate vizita, pentru a fi siguri că au parte de o experiență de vacanță completă.

  • Vulcanii noroioși – Cine nu a auzit deja de Vulcanii Noroioși? Acest fenomen întâlnit în această zonă este similar celui de Focurile Vii, prin faptul că au aceeași explicație științifică: gazele din interiorul pământului ies la suprafață și, pentru că zona este constant acoperită de pământ umed- sau noroi- se creează efectul vizual ce pare a fi un vulcan care erupe noroi.
  • Muntele de sare.
  • Mânăstiri – Pentru cei cu teama lui Dumnezeu, cărora le face plăcere să viziteze mânăstiri oriunde ar merge, acestea vă vor plăcea cu siguranță pentru că, nu doar că sunt lăcașe de cult minunate în care să vă rugați Celui de Sus, dar sunt și împodobite cu unele picturi și icoane deosebite.

Conotație mistică. Credințe și legendă

Se spune că acum mult timp în aceste locuri exista o fântână cu apă atât de rece și de bună încât o singură sorbitură te vindeca de orice boală. Tot în aceste vremuri, însă, fântâna și terenurile din jurul său erau bântuite de un balaur cu multe capete care scuipau flăcări și că niciun om care încerca să-l înfrângă nu supraviețuia focului, până într-o zi, când Munteanul cel Viteaz a auzit de existența acestui balaur, a încălecat pe calul său alb și a galopat până la fața locului. Se spune că Munteanul cel Viteaz a dus lupta, încet-încet către o margine de prăpastie, în care a reușit să taie toate capetele balaurului cu o singură lovitură, după care le-a îngropat în pământ, de unde acestea încearcă până în ziua de azi să sperie trecătorii scuipând flăcări pe nări.

Deși ne plac tuturor legendele, există totuși, o explicație logică și științifică pentru fenomenul focurilor vii care are loc aici, și anume că, în această zonă, pământul este bogat în gaze naturale, care ies la suprafață, pentru că sunt mult mai ușoare decât pământul. În contactul lor cu pământul, atunci când ies la suprafață, din cauza forței de frecare, aceste gaze iau foc. Mai mult decât atât, căldura soarelui și oxigenul din aer mențin acest foc aprins. În zilele ploioase, Focurile vii se sting, însă odată cu terminarea ploii, se aprind la loc, motiv pentru care au și căpătat denumirea de Focurile Vii, pentru că pare că ar avea nu doar viață, dar și voință proprie.